maanantai 23. heinäkuuta 2012

Islanti: Husavík - Dettifoss - Mývatn - Husavík

Mitä mahtaa tapahtua sormukselle, jos sitä ei ota pois kädestä suihkun ajaksi, vaikka vesi haisee rikille? No se tietysti patinoituu. Tämä kuparinmusta pikapatinointi ei tosin kestänyt kovin kauaa, vaan hävisi itsestään päivän kuluessa...
Suihkuveden patinoima sormus
Koska pakollinen valasretki tuli suoritettua jo edellisenä myöhäisiltana, lähdettiin seuraavana päivänä katsomaan Dettifossin putouksia. Sää ei aamulla näyttänyt lupaavalta, taivas oli tumma ja tuuli oli kova. Kun tuulen mukana lensi kunnolla hiekkaakin, ei voinut kuin ajatella, että tarkoittikohan tämä samaa asiaa kuin autonvuokraamossa ollut erillinen vakuutus hiekka- ja tuhkamyrskyjen varalle, jota ei otettu. Onneksi hiekkaa ei rapissut auton ympärillä kuin kymmenisen sekunnin ajan, jonka jälkeen tie kääntyi levollisimmille seuduille :-)
Hiekkamyrskyä edessäpäin
Dettifossille vievä tie oli merkattu Hertzin kartassa vaaralliseksi, eli tieksi jolla turisteille sattuu paljon onnettomuuksia. Ei ihmekään, sillä soratie oli noin puolentoista auton levyinen, ja aina kun toinen auto tuli vastaan, sai hidastaa vauhtia ja siirtyä sivuun. Tuulilasivakuutus meillä sentään oli, mutta onneksi kiviä ei siihen lennellyt :-) Ennen vesiputousta pysähdyttiin katsomaan kanjoneita, paikalla vaan tuuli niin paljon, ettei kovin lähelle reunaa uskaltanut mennä (tosin bussilastillista turisteja ei tuo jyrkkä reuna ja pudotus tuntunut häiritsevän tippakaan, yksikin mies käveli pokkana 20 cm päähän reunasta ottamaan kuvaa... *puistatus*).
Dettifoss on virtausmäärältään Euroopan isoin vesiputous. Ja kyllähän siinä vettä vauhdilla meni 45 m korkeudelta ja 100 m leveydeltä. Putouksille pääsi (tosin omalla vastuulla) ihan viereen kuvaamaan, minua ei tosin ihan lähimmille kiville saanut. Ja jäi se sateenkaaren päässä oleva kulta-aarrekin noutamatta :-)
Dettifossin putoukset
Takana olevilla kallioilla näkyy ihmisiä
Putousten jälkeen ajettiin vielä uudestaan Mývatn-järvelle katsomaan muitakin paikkoja kuin Dimmuborgiria. Vaikuttavia laavamuodostelmia sieltä löytyikin :-)
Mývatn-järven laavapylväitä
Järven lähettyviltä löytyi myös pseudo- eli valekraatereita. Nämä eivät ole oikeita kraatereita, vaan ne ovat syntyneet kun sulaa laavaa on virrannut järveen.
Pseudokraateri
Sateesta ei ollut koko päivänä tietoakaan, tosin Husavíkissa taisi olla huonompi ilma. Onnistuin jopa polttamaan nenäni, kun ei ollut tullut mieleenkään ottaa mukaan aurinkorasvaa :-)

1 kommentti:

  1. Huh, tulipas sormuksesta tumma! Onneksi lähti pois :) Hienon näköisiä maisemia!

    VastaaPoista