maanantai 10. kesäkuuta 2019

Alakerran WC:n rakentelua

Alakerran WC ei ole koolla pilattu, ja tämän takia koitimme etukäteen etsiä netistä jotain ideaa, että minkälaisen siitä tekisimme. Valkoiset tai harmaat laatat eivät oikein iskeneet, joten onneksi löytyi kuvia pienistäkin mustista vessoista. Tuo allaoleva kuva varsinkin toimi innoittajana, tosin hopea korvattuna kullalla.
Ideakuva jostain netin syövereistä


Ensimmäisenä haasteena oli löytää sopivat seinälaatat. Ideakuvassa seinä taitaa olla huoneen kulmista päätellen vain tapettia, mutta tuo pieni valkoinen pala joka kulmassa oli sen verran hauskan näköinen, että sellaista laattaa alettiin metsästämään. Noh, kyllähän tuon tyylisiä löytyy, mutta isompi laatta oli aina valkoinen, eikä niiden mittasuhteetkaan olleet lähelläkään tuota ideakuvaa. Seuraava vaihtoehto oli etsiä musta salmiakkilaatta, josta voisi itse leikata kulmat niin, että risteyskohtiin sopisi kullanvärinen mosaiikkinappula. Salmiakkilaattoja ei vain meinannut löytyä, ennen kuin sain ahaa-elämyksen, ja tajusin, että se vähän joka paikassa näkyvä psykedeelinen kuutioladonta olikin tehty salmiakkilaatoilla :-D Kiiltävät, mustat Equipe Rhombus Black 15,2 x 26,3 -laatat tuli ostettua Laattaleevistä ilman, että olisimme etukäteen niitä livenä missään nähneet.

Lattialaatta puolestaan oli helppo löytää, kun näimme Laattaleevissä Pietra Lavican Gryphea -laatan. Se on puolihiottu puristelaatta, jossa on upeasti kiiltäviä kohtia. Tätä tuli hommattua samassa 10x10 -koossa myös saunan, pesu- ja kodinhoitohuoneen sekä yläkerran kylpyhuoneen lattioihin ja 60x60 -koossa eteisen ja arkieteisen lattiaan sekä 30x60 -koossa pesuhuoneen seiniin. Varsinaista laattarakkautta :-D

Juha ihailee lattialaattaa
Jossain vaiheessa Juha luopui kokeilemattakin siitä kulmien leikkauksesta, ja salmiakkilaatat ladottiin sellaisenaan seinään. Ihan hyvä näin, sillä ei tuo laatoitus noinkaan helpoimmasta päästä ollut...

Seinän laatoitus hyvällä mallilla

Mustat laatat vaativat tietysti valkoisen sauman
Kiiltoa löytyy :-D
Suunnitelmissa oli laittaa 120 cm pitkän allaskaapin toiselle puolelle korkea, kapea kaappi, mutta se todettiin tarpeettomaksi. Pesualtaaksi etsittiin sellaista, jossa altaan etu- ja takareunat ovat suorat, allas syvenee sivuilta tasaisesti, ja molemmilla puolilla olisi vielä laskutilaakin. Lopulta sopiva löytyi Ikeasta, keraaminen Odensvik-allas / Godmorgon-kaapisto -yhdistelmä.

WC-istuimen kriteereinä oli huuhtelukaulukseton malli, mahdollisimman vähän pölyä keräävä jalka ja pehmeästi sulkeutuva istuinkansi. Seinä-WC malleja meille kovasti koitettiin kaupata, mutta minusta se olisi pitänyt osata valita jo rakennusvaiheessa, jotta mekanismin olisi saanut seinän sisään piiloon. Muutenhan kotelointi olisi vienyt tilaa, ja vessaan olisi tullut yksi turha pölynkerääjätaso lisää. Spekseihin sopiva Laufenin Pro N istuin (jossa oli vielä bonuksena korotettu istuinkorkeus) löytyi Taloosi-sivustolta, ja eikun tilaamaan niitä 2 kpl. Tuotteet tulivat pihalle jo seuraavana päivänä, näin nopeaa toimitusta ei ole ikinä ollut. Ainoa ongelma oli, että mukana oli väärät kannet, eli niistä puuttui soft close -toiminto. Reklamaatioon vastattiin nopeasti, ja minulle laitettiin tulemaan oikeat kannet. Itse istuimet olivat tulleet muoviin käärittyinä kuormalavoissa, ja niissä oli kiinni vain muutama pahvi, joita emme olleet vielä poistaneet (kun ei niitä vielä ollut tarkoitus asentaa). Juhaa alkoi kuitenkin hieman epäilyttää, joten hän päätti tarkistaa, että eihän pytyissä vain ole huuhtelukaulusta. Ja tadaa - olihan niissä, sillä sivuston kuvaustekstiin, jonka perusteella valinnan tein, oli vahingossa päätynyt eri mallin esittelyteksti :-D Onneksi asiakaspalvelu pelasi erinomaisesti, ja saimme palautettua väärät pytyt ja tilalle Kompas-mallin (joka tosin oli matalampi) niillä soft close -kansilla.

Allaskaappi kiinnitettynä ja WC-istuin mallattuna oikealle paikalleen

WC:ssä täytyy tietysti olla myös peili. Eikä mikä tahansa peili vaan valopeili, sillä kasvoja vasten tuleva kohtisuora valo pienentää ryppyjä :'-D Massiiviset ja vanhat (taulun)kehykset peiliin löytyivät Lahden antiikkitukusta, josta on vuosien varrella tullut ostettua yhtä jos toista upeaa huonekalua :-) Kehykset ovat osittain vähän kuluneet niinkuin pitääkin, sillä meistä vanhoissa esineissä kuuluu näkyä aika. Juha leikkasi yhdestä tarpeettomasta peilistä sopivankokoisen palan, ja hiekkapuhalsi reunat, jotta niistä näkyy valo läpi. Valaistuksesta huolehtii led-nauha ja Ikean virtalähde.

Vanhat taulunkehykset, kuva Lahden antiikkitukulta saatu
Valmis valopeili. Painava kuin mikä :-D
Sitten alkoi hanan etsintä. Kullan/messingin värisiä hanoja kyllä löytyy, mutta valikoima supistuu muutamaan rumaan ja/tai huippukalliiseen, jos siihen haluaa bideen mukaan. Ulkomailta WC-hana+bidee -yhdistelmää on yhtä mahdotonta löytää kuin keittiöhanaa mekaanisella astianpesukoneliitännällä. Damixan omilta nettisivuilta löytyi lopulta kivan näköinen hana bideellä, ja jonka esittelytekstissä luvattiin sitä saatavan myös messingin värisenä. Jes! Ankarasta googlailusta huolimatta hanaa ei kuitenkaan löytynyt mistään myynnistä, joten eikun kyselyä Damixalle. Ja vastaus oli, että hanan olisi kyllä saanut messinkisenä, mutta versiota missä on mukana bidee tehdään pelkästään kromisena. Tässä vaiheessa mietittiin jo sopivan hanan "tuhoamista", eli mitenkä siitä saisi itse kromipinnoitteen poistettua, sillä messinkiähän se sisus olisi. Onneksi kuitenkin mieleen tulivat autoharrastajat, jotka noita kromiosia maalaavat. Ja työkaverin kautta löytyi Hautakoski, joka päällysti hanamme ja bideen kullanvärisillä pinnoitteella ja lakkakerroksilla :-D

Damixan hana päällystettynä. Kuva Hautakoskelta saatu.
Myös bidee vaihtoi väriä. Kuva Hautakoskelta saatu.
Hana ja kehykset sopivat nätisti yhteen =)
Ja mitäpä olisi huone ilman koristeellisia listoja. Olin aina kuvitellut, että ne hienot, korkeat kattolistat ja rosetit ovat kipsisiä, mutta Juha valisti minua, että styroksista tai polyuretaanistahan ne nykyään tehdään. Noh, aloin etsimään sopivia listoja netistä, ja satuinkin sen sijaan löytämään Kipsilista-yrityksen, josta saa aitoja, käsintehtyjä kipsilistoja. Ja se sijaitsi vielä lähistöllä, eli Korpilahdella. Koska sivustolta ei nähnyt hintoja suhtauduin tähän vähän skeptisesti, mutta Juha tilasi meille hinnaston. Ja yllätys oli suuri, kun huomasimme, miten edullisia tuotteet olivat :-) Alakertaan meille sitten tuleekin kaikkialle kipsiset listat ja rosetit.

Asennuksen teimme itse, sillä Juha halusi laittaa katonrajaan led-nauhan kiertämään tunnelmavaloksi. Katossa on ensin u-mallinen alumiinikouru, johonka led-nauha kiinnitetään. Sen alle kiinnitetään kipsilista. Enemmänhän nuo työtä vaativat kuin normaalit listat, sillä niitä pitää maalata ja kitata ja hioa ja seinäänkin asentaa kiinnitysrimat, mutta kyllähän nuo sen väärti ovat :-)


Valolista paikoillaan
Juha asentamassa kipsilistaa

Katossa asennettuna rosetti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti