sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Ensimmäinen puukko


History-kanavalta on tullut jokunen vuosi seurattua Forged in Fire -sarjaa, jossa neljä seppää kilpailee veitsen taonnassa. Sarjan innoittama Juhakin ilmoittautui viime vuoden syksyllä Jämsän työväenopiston puukontekokurssille, ja onnistui saamaan paikan (yleensä tämä kurssi täyttyy erittäin nopeasti). Juha olisi halunnut oppia tekemään damaski/damastiterästä, mutta valitettavasti opiston ahjo oli tähän liian pieni. Sen sijaan Juha sitten teki tämän perinteisen puukon.

Terä on tehty lattaraudasta takomalla. Pinta on jätetty terän hamarapuolelta takopinnalle. Viiste on taottu muotoonsa ja teräpuoli on hiottu lopuksi sileäksi ja kiillotettu. Kahvassa on koivua ja merbauta sekä niiden välissä tuohta. Helat on itse tehty prossista, ja helan toisessa päässä ruoti on taottu pitämään puukko kasassa. Nahkainen tuppi puuttuu vielä, mutta siihen sisälle tuleva puusta tehty umpilesti on valmiina. 

Terä on 12,5 cm ja kahva 10,5 cm pitkä. Ja toisin kuin telkkarisarjassa, tämä terä ja kahva eivät valmistuneet kolmessa tunnissa :-D


Summary:
This is the first hand forged knife that Juha made last year. The blade is made of some steel, and its spine has not been grinded. The handle is made of birch, merbau, and birch bark slices. The blade is just under 5" and overall length is 9".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti