keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Catty bag

Minulla oli nahkalaukkukurssille mentäessä vain yksi tavoite - saada tällä kertaa laukku ihan kokonaan valmiiksi kurssin aikana. Mallia olin jo etukäteen suunnitellut mielessä, ja nahkatkin oli hankittu valmiiksi. Siitäkin huolimatta olin historiallisesti yhtenä iltana kauemmin luokassa pakertamassa kuin Juha :-D

Paperista kyhätty mallikappale.
Kaksivärisessä laukussa on mustaa ja luonnonväristä kasviparkittua nahkaa. Sisällä on musta  siannahkavuori. Taskuja ei ole ensimmäistäkään... :-)

Kappaleet leikattu nahoista
Yhtenä uutena asiana kurssilla oli polttokynällä kuviointi, ja pitihän sitä tietty kokeilla. Opettajan kynän säädöt tosin olivat tyyliä "erittäin kuuma" ja "vieläkin kuumempi", ja jo muutaman minuutin käytön jälkeen sitä piti jäähdyttää katkaisemalla kokonaan virrat. Erittäin hankalakäyttöinen siis, suosittelen lämpimästi hommaamaan säädettävän polttokynän, mikäli nahan poltto kiinnostaa.

Pääliläppä kuvioituna ja yläosasta rei'itettynä
Tavoitteeni toteutui ja onnistuin saamaan laukun valmiiksi noin puolisen tuntia ennen kuin kurssi loppui :-D Laukun säädettävä hihna on tehty viimeisenä päivänä aikamoisessa kiireessä, eikä sen reunaa ole ommeltu ompelukoneella. Kurssikuvauksen mukaisesti tästäkin tuli täysin käsinommeltu laukku siis... :)

Valmis laukku

Kansiläppä ja molemmat sivut ovat luonnonväristä nahkaa

Yhtenäinen musta nahka kiertää takaosasta eteen
Laukun kiinnitys on kahdella magneettilukolla
Kursseilla on aina välillä hetkiä, jolloin ei tiedä mitä pitäisi seuraavaksi tehdä, eikä ole ketään keltä kysyä apua. Tällaisina hetkinä tein itselleni laukkuun sopivat kalvosimet :-D Rannekkeissa on käytetty samaa kasviparkittua nahkaa ja punontaa kuin laukussa, ja lisäksi niissä on koristeniittejä. Kalvosinnappien virkaa toimittaa kaksi nepparia. Ihan valmiiksi en näitä ehtinyt kurssilla tehdä, vaan rei'itin ja punoin toisen rannekkeen vasta kotona.

Laukkuun sopivat kalvosimet
Summary:
This is the second leather handbag that I've made. Once again all handmade and handtooled. The bag and matching cuffs are made of vegetable tanned leather. The cat and the paw prints are burned into the leather.

maanantai 9. lokakuuta 2017

Mieslaukku II

Onnistuimme pääsemään tänäkin vuonna Kankaanpään opiston nahkalaukkukurssille. Opettajana toimi tuttuun tapaan Ivi Laas. Meillä oli tietysti mukana viime vuoden kurssilla tehdyt kaksi laukkua, joista molemmista puuttui vielä hihna. Tuskin kovin suurena yllätyksenä tulee, että hihnat niistä vieläkin puuttuvat. Sen sijaan uusia laukkuja tuli kyllä tehtyä :'-D

Juha aloitti tekemällä uuden version mieslaukusta. Tällä kertaa koko laukku on tehty täysin ilman ompelukonetta. Laukku on tehty harmaasta, kuluneen näköisestä nahkanäytepalasta, jossa oli näkyvissä polttoleima. Sisäosat ovat mustaa siannahkaa.

Laukun kokoamista
Sisätaskun ompelua

Noin 30 tuntia myöhemmin valmis laukku :-D
Onneksi ennen kurssia hommattiin molemmille omat momenttipihdit, sillä Juha päätti rei'ittää tällä kertaa laukun hihnankin ja pujottaa reunoille nauhan. Ei kuulemma meinaa tehdä tätä ihan heti uudestaan ;-)



Laukun etupuoli, jossa näkyy polttoleimat
Laukun sisällä on etu- ja takareunassa laukun levyiset siannahasta tehdyt taskut. Kansiläppä pysyy kiinni kahdella magneettilukolla.


Laukku takaa
Summary:
Once again Juha and I took a hand sewn leather bag class. Juha made another man bag, similar to the one he made a year ago. 
The bag has 2 internal slip pockets and 2 magnetic clasps. The front flap features a cattle brand.
The strap is punched and laced (and believe me, that simple task took a long time to finish!).

sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Pakotus

Toinen ihka uusi juttu Tainan pajan kesäkurssilla oli pakotus. Tätä olen halunnut pitkän aikaa kokeilla, ja nyt vihdoin siihen sitten tuli tilaisuus. Mun tekemä pääkallo vaatii tosin vielä aika paljon naputtelua jotta siitä saisi esittelykelpoisen, joten tässä on sen sijaan joitain työvaiheita Juhan korusta :-)

Tästä se lähtee. Pikipata kuumennetaan, jotta hopealevy saadaan tarttumaan siihen.
Sitten levyä aletaan naputtamaan aluksi nurjalta puolelta erilaisilla punsseleilla.
Kukka nurjalta puolelta
Ja tältä se näyttää tässä vaiheessa oikealta puolelta
Tämä on aika aikaavievää puuhaa, sillä hopealevy pitää aina välillä irrottaa ja hehkuttaa, jotta se ei rikkoudu ja pakotus onnistuu. Juha juotti lopuksi valmiin orvokin pakotettujen lehtien keskelle, joten valmiissa riipuksessa ei näy kukan taustapuolta.

Valmis riipus takaa

Sekä oikealta puolelta

Kuten kuvistakin huomaa, riipus on lopuksi patinoitu oikealta puolelta. Riipus on hyvin näyttävä, korkeutta sillä on noin 6,5 cm ja leveyttä 7,5 cm.

Summary:
Sterling silver pansy pendant by Juha. This was his first attempt at repousse & chasing techique. The flower and the surrounding leaves were made separately and soldered together. The pendant measures just under 7 cm high and 8 cm across.

maanantai 21. elokuuta 2017

Viikinkipunos

Juha teki pitkästä aikaa kesäkurssilla viikinkipunosta. Tällä kertaa punoksessa on viisi aloitussilmukkaa, ja hopealangan paksuus on 0,8 mm.

Aloitus tehdään kuparilangalla
Ja kun alkaa sujumaan niin vaihdetaan hopeaan
Punonnan lopuksi ketju vedetään reikälevyn läpi, jolloin punos pitenee ja kapenee jonkin verran. Samasta punoksesta oli tarkoitus tehdä sekä kaula- että rannekoru, ja melkeinpä 20 metriä näihin kului lankaa :-o Punoksen lopullinen paksuus on vajaat 1 cm.

Valmis kaulakoru
Punoksen massiivisesta koosta voinee päätellä, että nämä on tarkoitettu miehen käytöön :-) Samaisesta syystä kirkkaana hohtava hopea on patinoitu. Punoksen päihin on juotettu itsetehdyt kalotit, ja lukkokin on miehen ihka omaa suunnittelua. Olisikohan sillä taas jotain tekemistä nimeltämainitsemattoman jääkiekkoseuran kanssa ;-)
Samainen kaulakoru patinoinnin jälkeen
Tappara-lukko lähikuvassa. [Mikä hauska sanaleikki :-D]



Myös rannekorun ketjunpäät ja perinteisempi salpalukko on itse tehdyt.
Rannekoru

Summary:
Viking knit necklace and bracelet made by Juha. He used 0.8 mm sterling silver wire and started with 5 loops. The clasps and end caps are also handmade. 

maanantai 14. elokuuta 2017

Etsauksia

Olimme tänäkin vuonna perinteiseen tapaan Kurikassa Tainan pajalla kesäkurssilla. Yhtenä uutena asiana oli etsaus, eli metallin syövytystä hapolla. Minun on pitänyt jo vuosia kokeilla tätä (aineetkin siihen löytyy), mutta se on jostain syystä aina jäänyt tekemättä. Nyt vihdoin tätäkin on kokeiltu :)

Kurssilla käytimme tompakkia, sillä tätä pystyy syövyttämään vähemmän ärjyillä aineilla kuin esimerkiksi hopeaa. Suojatut alueet pysyvät kiiltävinä ja kirkkaina, kun taas syöpyneet alueet muuttuvat mataksi.

Etsattu rannekoru kalloilla

Kallokuva on aluksi muokattu sopivaksi tietokoneella, ja sitten se on siirretty tulosteesta metalliin asetonin avulla. Alkuperäisessä kuvassanikin oli hieman kolhuisia kalloja, mutta tätä olisi varmaan voinut syövyttää vähän lyhyemmän ajan, sillä muste on lähtenyt osittain pois happoliuoksessa, ja alla olevat alueet ovat päässeet osittain syöpymään. Ihan kiva silti näinkin.


Sormuksen tarkempi kuvio onnistui siirtokuvatarralla ja lyhyemmällä etsausajalla. Ainoat ongelmat olivat huonosti laitettu taustateippi (sormuksen takaa löytyy kolmio, joka on syöpynyt) ja se, että siistiksi ja huomaamattomaksi hiottu hopeajuotossauma paljastui hyvinkin näkyväksi etsauksen jälkeen... :'-)

Lemarchandin kuutio
Kuutio (n. 1,5 x 1,5 x 1,5 cm) on valmistettu tompakkilevystä, ja laitoin sen vasta valmiina happoon. Kuution maskaukseen käytin soveltavasti tarroja ja permanent-tussia. Ensi kerralla voisi käyttää lisäksi viivoitintakin :'-D


Lopuksi tuli tehtyä avaimenperä permanent-tussilla, jota on osittan raaputettu pois. Kuvasta ei varmastikaan voi mitenkään päätellä, että se on ihan vapaalla kädellä piirretty :'-D

Tein lisäksi pari koetta leimasimilla ja musteella. Toinen ostamistani leimasinmusteista kesti suht hyvin hapossa, mutta lopullinen jälki oli silti näistä huonoin. Kuvaa en koekappaleesta valitettavasti saanut, sillä olen laittanut lätkän niin hyvään talteen, etten sitä tähän hätään löytänyt.

Summary:
This summer we were once again in our yearly jewelry making class in Kurikka. One of the new things was etching which I hadn't done previously. We used brass since it can be etched with relatively safe etchant.  

I transferred the printed black and white skulls to the bangle using acetone. I should not have etched the piece this long, since the toner came off a little bit and some parts of the skulls were eaten away.
 
The ring was soldered first and then etched with a peel-off sticker on the front and a masking tape on the back. Unfortunately there was a little opening in the masking tape so on the back there is a little jagged triangle.  

I tried using a permanent marker on the wolf keychain. The etching looks good, I just wish I could draw better :)

Lemarchand's box was first cut and soldered from brass sheet and then etched with both peel-off stickers and  a (too thick) permanent marker. I didn't have a ruler either :'-). Since my box doesn't seem to open any gateways I may have to make another configuration later on - with more precise ornaments.

perjantai 4. elokuuta 2017

Kamee back

No niin, koskapa tämän vuoden kesäkurssit on kurssiteltu, niin ehkä olisi hyvä taas jatkaa tämänkin blogin päivittämistä pitkähkön tauon jälkeen 😊 Aloitan kuitenkin viime vuoden tekeleestä, eli yli vuosi sitten valmistuneesta kamee-riipuksesta, joka on jo hyvän aikaa sitten saanut ympärilleen helminauhat ja uuden omistajankin...

Kamee-koru solmituilla helminauhoilla
Tämäkin kamee on kiinnitetty kuppiin kynsillä, kuten edellinenkin vastaava koru. Riipusta tehdessä ajatuksena oli ehkä käyttää tämä rannekorussa, joten kehyksessä on paikat neljälle nauhalle. Kaulakoruksi tämä kuitenkin lopulta päätyi.

Lukko on tehty hopeisisista valmisosista pienellä muokkauksella, eli niissä olleiden lenkkien paikkaa on hieman muutettu, ja toiseen osaan on juotettu langanpätkä koukuksi.




Summary:
I guess I'm back blogging again :-D

It was already a year ago that I made this sterling silver cameo setting. 2 strands of fresh water pearls are strung with silk thread and individually knotted. The clasp is made out of two modified connectors.