perjantai 11. toukokuuta 2018

Keittiöstä

Keittiösuunnittelu aloitettiin samoihin aikoihin kun pohjakuvaa hierottiin. Vanhassa keittiössä oli suurimpana ongelmana säilytystilat. Ensiksikään niitä ei ollut tarpeeksi, sillä jos keittiössä on kaksi oviaukkoa ja kaksi ikkunaa - kaikki tietysti eri seinillä - ja lisäksi vielä vanha leivinuuni (jota ei käytetty), niin ei sinne yksinkertaisesti sovi kaappeja. Keittiöön kuuluvia astioita oli lopulta säilytyksessä jo kahden muunkin huoneen piirongeissa. Minulle kun on kertynyt naurettavan paljon astioita ja ruuanlaittovälineitä siihen nähden kuinka usein olen elämäni aikana kokannut, ja samanmoinen määrä tavaraa löytyi Juhalta kun aikoinamme yhteen muutimme. Meillä taitaa yhteensä olla pelkästään Savonia-sarjan haarukoita, veitsiä, lusikoita ja pikkulusikoita kaikkia ainakin 30 kpl. Tässä vuokralla asuessa onkin outoa joutua laittamaan astianpesukone päälle sen takia, että lusikat ovat loppu, eikä siksi, että kone on täynnä :´-D. Vanhassa keittiössä hankalia olivat myös syvät ruokakaapit, joiden takaosien sisältöön ei päässyt käsiksi muuten kuin ottamalla kaikki tavarat edestä pois. Ja eipä siellä paljon (vapaata) laskutilaakaan ollut.

Onnistuin viime kesän aikana ostamaan nettihuutokaupasta täyskorkean viinikaapin, koska kyllähän nyt halvimmat Virosta tuodut kyykkyviinit arvoisensa kaapin tarvitsevat :´-D. No joo, meille on kohdalle osunut jo yksi (1) pullo, joka oli avattaessa pahentunut. Sitä en tiedä oliko asiaan vaikuttanut kuumat kesät vai huono korkki, mutta ajatus viinikaapista kuitenkin siitä tuli. Ja mieluummin sijoitan kaapin keittiöön kuin kodinhoitohuoneeseen, vaikka sellaisenkin talon myynti-ilmoituksen olen nähnyt :-D

Integroiduista kodinkoneista piti hieman vääntää kättä. En ole ikinä niistä oikein tykännyt, kuten en myöskään sellaisista ovista, joissa ulkopuolelta katsoen näyttäisi olevan kaksi tai kolme laatikkoa, mutta joiden takaa paljastuukin vain yksi kaappi. Juha puolestaan halusi alunperin integroidut jääkaapin ja pakastimen, ja hänen mielestään ne minun karsastamat valelaatikko-ovet tekevät keittiöstä paremman näköisen, kun kaikki ovet ovat samannäköisiä. (Minun) onneksi pääsimme näkemään integroituja ovia, jotka eivät toimi kunnolla, vaan jäävät helposti auki. Muiden kaappien oviin asti ei auktoriteettini riittänyt :-D.

Alusta asti oli selvää, että keittiöstä tulee musta. Emme ole trendien aallonhuipulla, joten aamiaiskaappi ei kiinnostanut, vaan kodinkoneet saavat olla ihan vapaasti näkösällä. Lisäksi halusimme keittöön tällä hetkellä erittäin vanhanaikaiset seinäkaapit - ja jopa kahteen kerrokseen. Juha suunnitteli itse ennen ensimmäistäkään tapaamista yhdenkään keittöfirman kanssa Ikean ohjelmalla meille G-mallisen keittiön. Vitriiniovelliset yläkaapit (Jutis) olivat korkeat, ja niiden päällä oli matalat umpioviset kaapit. Keittiössä oli myös ylärivissä kaksi ja lattiatasossa kolme kulmakaappia. Alarivissä olivat Kungsbackan kierrätysmateriaalista valmistetut viisteovet. Tämä tuloste mukanamme lähdimme Jyväskylään Puustelliin.
Juhan alkuperäinen suunnitelma
Näkymä edestä

Vanhan talon keittiö oli Puustellilta, ja samainen Ville, joka sen oli aikoinaan suunnitellut, oli sattumoisin ensimmäinen keittiösuunnittelija, jonka tapasimme. Puustelli pysyi koko ajan hyvänä ehdokkaana, vaikka heidän tarjoamassaan keittiössä ei ollut yhtä paljon yläkaappeja kuin mitä olimme suunnitelleet, ja vain yläkaapit olivat hintasyistä mustia. Toisena ongelmana oli, että heillä ei ollut tarjota nättejä vitriiniovia, sillä niissä oli keskellä vain hyvin pieni lasiaukko, ja näiden massiivipuuovien kulmat eivät edes olleet jiiriin sahattuja. Villellä oli kuitenkin hyvä idea käyttää keittiössä tasoina aitoa puuta, joka samalla toimisi leikkuualustana. Tason voisi sitten uusia, kun se olisi liian huonossa kunnossa. Myös roskiksen sijainti oli tarkkaan mietitty, ja se, että keittiön altaaseen mahtuu helposti myös uunipelti.
Puustellin keittiö, johon tykästyimme kuvan perusteella. Mustat vitriiniovet valkoisilla rungoilla.
(Kuva otettu Puustellin sivuilta)

Kävimme myös Jämsän Noblessassa katsomassa tarjontaa. Sieltä olisi saanut kiiltävän kokomustan keittiön ihan kelpo hintaan. Noblessan kodinkoneet eivät tosin meitä vakuuttaneet, joten ne olisi pitänyt ottaa muualta. Eksoottisena lisänä tämä paikka oli ainoa, jossa keittiötä suunniteltiin samalla kun me olimme käymässä - kaikki muut kutsuivat katsomaan valmiita suunnitelmiaan. Meidän kannalta nämä pari noin kolmen tunnin tapaamista eivät lopulta turhia olleet, sillä täältä tuli idea muuttaa kahdessa rivissä olevat yläkaapit samankokoisiksi vitriinikaapeiksi. Ja eikun päivittämään Ikea-suunnitelmaa :-D

A La Carte -keittiön piste bongattiin Mikkelin asuntomessuilta, ja kävimme tapaamassa heidän suunnittelijaansa Jyväskylässä. Tämä karsiutui lopulta siinä, että suunnitelmassa ei ollut mitään mieleenpainuvaa "tämä on pakko saada". Tämänkin jälkeen tosin Juha päivitti Ikea-suunnitelman: keittiön G-malli katkaistiin U-malliksi, eli kylmäkoneet olivat omana ryhmänään ja näin ollen tarvittiin kaksi kulmakaappia vähemmän.

Lopulta kävimme myös Tampereella Ikeassa antamassa oikean suunnittelijan katsoa suunnitelma. Ensimmäisellä kerralla tapasimme Tuijan etukäteen varatussa keittiösuunnittelupalvelussa. Tuijan kanssa käytiinkin suunnitelma läpi, ja lisättiin kaikkea tarpeellista mitä meiltä oli unohtunut (kuten koneiden välisiä listoja) ja lisäksi paljon muuta kaikenlaista kivaa.

Olin etukäteen varautunut siihen, että Ikean keittiöviikot ovat vasta keväällä, jolloin meillä olisi enemmän aikaa pohtia, mistä keittiö lopulta otetaan, mutta viikot tulivatkin jo loppusyksyllä odotettua aikaisemmin. Vaakakuppi painui lopulta Ikean puoleen, sillä heidän keittiönsä näytti paremmalta, ja siinä oli enemmän säilytystilaa. Lisäksi olemme kuulleet positiivista palautetta henkilöiltä, joilla on Ikean keittiö. Tuijakin ilahtui suuresti kun sai myytyä Kastelli-taloon Ikean keittiön :-D.

Lopullinen suunnitelma

Meillä oli vanhassa mikrossa kiertoilmauuni, mutta Juhan mielestä kokkailussa on helpompaa, jos olisi 2 uunia ja mikro. Lopulta meille tuli itse asiassa 3 uunia, sillä uudessakin mikrossa on kiertoilmauuni. Alussa suunnitelmissa oli myös täyskorkeat jääkaappi ja pakastin, mutta joidenkin mielestä lattiatasossa oleva vihanneslaatikko on hankalakäyttöinen, joten päädyimme ottamaan kaksi jääkaappipakastinta. Meillä on arkkupakastin, joten 2 pienempää pakastinta ei ole ylitsepääsemätön ongelma. Ja kun Juha ensimmäisen kerran näki Ikean 200 cm korkeat jääkaappipakastimet, niin muita vaihtoehtoja ei enää yksinkertaisesti ollut olemassa.

Viimeisillä hetkillä lisättiin vielä led-valaistukset ja lasiset sivuseinät laatikoihin. Alunperin meille ei pitänyt tulla Ikeasta tasoja keittiöön, mutta innostuimme lopulta kivijauheesta valetuista kvartsitasoista (Oxsten), ja ne valittiin sieltä. Ainoa jäljelle jäänyt ongelma oli se, että keittiöviikkojen tilausten toimitus olisi pitänyt olla tammikuun loppuun mennessä. Meidän tilauksemme painoi noin 2900 kg ja se oli 7,8 m3, joten sen väliaikainen säilöminen muualle kuin uuteen taloon olisi ollut aika hankalaa. Onneksi saimme Tuijan ja Tepon ystävällisellä avustuksella siirrettyä toimituksen helmikuun loppuun, kun kuvittelimme, että talo olisi silloin jo luovutuskunnossa. Tammikuussa meille alkoi valjeta, että helmikuukin on vielä ihan liian aikainen ajankohta meille. Taas yhteyttä Tuijaan, ja saimme ohjeet, mihin ottaa yhteyttä, jotta saamme siirrettyä toimituksen maaliskuun puoliväliin. Tämän pidemmälle meille ei voitu lisäaikaa antaa, sillä Ikea ei voinut taata, että kaikkia tilaamiamme tuotteita olisi tarjolla enää tämän jälkeen. Yllätys olikin suuri, kun helmikuussa tuli puhelu, jossa kerrottiin, että toimitusta joudutaan siirtämään viikko eteenpäin, maaliskuun alkuun. Tieto tuosta viimeisestä toimituspäivän siirrosta kun ei ollut kulkeutunut toimittamoon. Onneksi asia selvisi, ja saimme vielä siirrettyä tuota viimeistä luvattua toimituspäivää viikolla eteenpäin maaliskuun loppupuolelle. Suurkiitokset loistavasta palvelusta Ikealle, Tuijalle ja Tepolle :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti