keskiviikko 3. elokuuta 2016

Vale Mokume-ganea

Mokume gane on vanha japanilainen tekniikka, jossa kerroksittaiset metallipinnat muodostavat puun syiden kaltaisen kuvion. Yleensä tämä tehdään lämmittämällä metallilevyjä niin että ne tarttuvat yhteen, ja tätä levyä sitten muokataan edelleen. Kurikan kesäkurssilla Taina tiesi toisenkin tavan, jota Juha kokeili.

Tämä sormus on  tehty yhteenjuotetuista  hopea-, kupari- ja messinkilangoista. Näitä lankoja on kierretty ja valssattu, ne on katkaistu ja juotettu taas yhteen ja taas kierretty ja valssattu ja tätä on toistettu niin kauan että siitä on saatu tarpeeksi paksu jööti. Välissä siihen on myös hakattu vasaralla koloja ja lommoja.
Hopea/kupari/messinkijööti
Lopputulos ei ollut ihan halutunlainen vaikka hauska onkin. Tämä sormus kun on selvästi hyvissä olosuhteissa kasvaneesta puusta, sillä sen verran paksuja nuo puun syyt ovat :-D

Mokume gane -sormus
Ehkä ohuemmista langoista olisi saanut oikeammanlaisen tuloksen, tai ehkä tätä olisi pitänyt valssata vähemmän, tai ehkä heti alkuun olisi voinut tehdä lyhyen mutta paksun jöötin. Täytyy joskus kokeilla uudelleen :-)

Kuvassa tummempina näkyvät viirut alaosassa ovat messinkiä, joka muuten hävisi melkein kokonaan näkyvistä

Summary:
This is Juha's first attempt at Mokume Gane. The ring is made out of sterling silver, copper and brass. This was not made in the traditional way because Juha soldered metal wires together to make the billet. The result is perhaps not quite what we were looking for so I guess he might need to work on his technique :')

3 kommenttia: