sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Orgaanista valua

Perinteinen jokakesäinen Tainan Pajan korukurssi Kurikassa on taas saatu päätökseen. Tällä kertaa oli mahdollista valaa orgaanisia aineita alipainevalulla, mihin ei oltu lainkaan varauduttu. Onneksi Juha muisti, että meillä sattuu olemaan auton mukitelineessä tammen terhojen kuoria, jotka ovat alunperinkin valua varten kerättyjä. Pajan pihalta löytyi muut ainekset, eli tuijan ja vadelman lehtiä, yksi mehikukka ja sitten tuollaisia jo valmiiksi kuivuneita käppänöitä, joiden lajikkeesta saatikka nimestä minulla ei ole hajuakaan.
Tuijan ja vadelman lehdet ja omituiset kuivuneet kukinnot odottamassa valupuuhun laittoa
Tammenterhoja
Valupuun kokoamista
Valmis valupuu
Kipsin teosta ja itse valamisesta ei tullut otettua kuvia, sen verran hektistä touhua se oli - puita kun taisi olla kymmenkunta. Tämä oli valitettavasti ensimmäinen kerta, kun kaikkien kappaleiden valu ei onnistunut. Vadelman lehdistä ja niistä kuivuneista kukinnoista ei ollut tietoakaan. Yksikään valu ei tainnut kenelläkään onnistua täydellisesti, mm. kielon kukat jäivät kaikilta uupumaan.

Kappaleita ei ole vielä kiillotettu, eli kuvissa on vasta kipsi poistettu ensin rummussa ja sitten hapossa. Tuijan lehdistä saa yksinkertaisimmillaan nopeasti korvikset tai riipukset vain juottamalla niihin kiinnityslenkki, ja tammenterhoihin on tarkoitus sovittaa puoliporattuja helmiä. Mehikukka on näistä ongelmallisin, sillä se on aika korkea, eikä näytä oikein miltään sivusta päin katsottuna. Kaipa siitäkin jotain joskus tulee, jos ei muuta niin uuden valun materiaalia :-)
Valmiit valut

Summary:
This week we took our traditional silver jewelry making class in Kurikka, Finland. We were able to try organic casting, or turning flowers and leaves into sterling silver. For some reason the casting process didn't go well and some of our pieces weren't cast at all. We did get one succulent, thuja leaves, and acorn shells. None of these have been turned into jewelry yet, so they are not polished so far.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti