torstai 11. tammikuuta 2018

TönöNo niin, vaikken olekaan vielä blogannut saatikka edes valokuvannut kaikkia esittelemisen arvoisia töitä viime vuodelta, ajattelin silti että nyt on hyvä aika alkaa kertomaan meidän taloprojektista. Vanhan rintamamiestalon kunnostus tuli aiheelliseksi viime vuoden keväänä, kun jo tiedossa olleiden ikkuna- ja kattoremontin lisäksi kellarikerros olisi pitänyt saattaa asuttavaan kuntoon. Kellarikerroksessa oli suuri riski kosteusvauriolle, koska talon salaojitus oli pumpun perässä. Talo sijaitsee "notkossa", eli viereiset naapuritontit ja jopa tie ovat huomattavasti korkeammalla. Tuo tien korkeus on vuosien saatossa alkanut harmittamaan, sillä tiellä kävelijät näkivät suoraan sisälle koko alakertaan (mikäli siis kulkivat talolle päin tuijottaen sen sijaan, että olisivat katsoneet eteensä. Ja noitahan riitti, välillä sohvalla istuessa teki mieli morjestaa). Ja samalla olisi ollut tarkoitus uusia muitakin tiloja uuteen uskoon.
Notkelmassa oleva talo Google Maps -näkymässä

Kustannusarviokyselyjen jälkeen alkoi olla sellainen tunne, että parempi olisi rakentaa kokonaan uusi talo. Tuollaisessa kunnostuksessa puhutaan helposti kuusinumeroisista summista, ja siitäkin huolimatta meillä olisi vieläkin se notkossa oleva 50-luvun talo salaojapumpulla. Tontti on kuitenkin hyvällä paikalla, ja uusimmat kaavoitusalueet ovat huomattavasti kauempana keskustasta. Päädyimme siis tekemään pyhäinhäväistyksen, eli purkamaan vanhan rintamamiestalon uuden talon tieltä.

Koska tontilla oli jo 2000-luvulla rakennettu autotalli, sai uusi talo olla rakennusoikeuden perusteella max 185 neliötä. Ympäristössä on lähinnä 1,5-kerroksisia rintamamiestaloja (ja jokunen tiilitalo). Yksikerroksiset parakinnäköiset talot eivät minusta ole kovin miellyttävän näköisiä, eikä tuollainen yksikerroksinen olisi kovin järkevästi tontille sopinutkaan. Päädyimme siis siihen, että uusi talo olisi 1,5-kerroksinen, ilman kellaria, ja vanhasta poiketen ulko-ovi olisi kadun eikä sisäpihan puolella (näin kaupustelijoilla ja muilla ulkopuolisilla ei olisi enää mitään asiaa pihan puolelle). Näillä tiedoilla ja tonttikartalla varustautuneena lähdimme Jyväskylän rakennusmessuille etsimään talotoimittajaa.

Tonttikartta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti